Flot og funktionelt: Derfor er listedækning så populært

Listedækning giver nye muligheder og løfter bygningens arkitektoniske udtryk.

SKAGEN Odde1 Listedækning Phønix Tag Materialer
Listedækningens karakteristiske udtryk passer til moderne design, som på det flotte Skagen Odde Naturcenter

Listedækning af tagpap er ikke bare en sikker måde at lave et tæt og langtidsholdbart tag på. Når metoden i dag bliver mere og mere populær på landets tegnestuer skyldes det også, at listedækning giver arkitekten nye muligheder og ikke mindst løfter bygningens arkitektoniske udtryk.

For menigmand kan det måske være vanskeligt at sætte ord på, hvilken forskel et tag med listedækning gør for et byggeri. Men ikke for en arkitekt som Nikoline Dyrup Carlsen, der er medstifter af den københavnske tegnestue, SPACON & X.

- Det giver mulighed for at lægge en takt. Så en tagflade, der eller ville være monoton, får sin egen rytme. En rytme, der kan spille sammen med anden beklædning på bygningen – eksempelvis bræddebeklædning, forklarer hun.

Listedækning af tage vinder i disse år frem på danske tegnestuer og i dansk byggeri, men faktisk har metoden mange år på bagen.

Lister for at undgå fugt
Som det har været tilfældet med så mange andre af menneskehedens opfindelser, opstod ideen til listedækning af tagpaptage af nød.

Da tagpap (eller tjærepap, som det var dengang) begyndte at komme i rulleform i Danmark i 1860’erne, var den gængse måde at montere rullerne på ved såkaldt glatdækning – det vil sige, at det udrullede pap blev sømmet fast i overlægget og til sidst overstrøet med tagtjære.

Problemet var bare, at der dengang ikke skulle mange bevægelser i tagunderlaget til, før sømmene begyndte at ”kravle op”, hvorefter fugten kunne trænge ind.

Det var en af grunden til, at listedækning blev valgt, for trælisterne løftede sømmene væk fra vandzonen. Løsningen, der stadigvæk er i brug 150 år senere, blev listedækning.

Listedækning består i al sin enkelthed af trekantlister, der bliver monteret vinkelret på tagryggen. Listerne placeres med en afstand, der passer med, at en tagpaprulle kan rulles ud mellem dem – og rullernes kanter kan bukkes op ad listen, hvorefter de bliver sømmet fast.

Læs mere om de forskellige muligheder i PTM-anvisningerne

Til byggeri i menneskelig skala
Men listedækningens succes skyldes langt fra kun, at metoden – sammen med tagpap af god kvalitet - sikrer et tæt og holdbart tag. At listedækning er blevet kæledægge på mange af landets tegnestuer, skyldes også løsningens æstetiske kvaliteter. For det betyder noget særligt for en bygnings udtryk med de vinkelrette lister ned langs taget.

- Vi arkitekter tørster altid efter nye og forskellige muligheder, og i rigtig mange byggerier kan listedækning være med til at give taget liv og karakter. Særligt byggerier, hvor tagfladen er en synlig del af bygningens facadeudtryk, siger Nikoline Dyrup Carlsen.

Hun fremhæver ikke mindst byggeriet til den enkelte familie:

- Der hvor man er i meget nær kontakt til sit hus – om det er et fritidshus eller en villa. Hvor byggeriet har menneskelig skala, kan listedækning noget særligt i forhold til at give bygningen noget tekstur og en rytme, der spiller sammen med andre bygningsdele, siger hun.

Læs også "Listedækning med tagpap giver unikke arkitektoniske muligheder".

1995 048
Listedækningens karakteristiske udtryk passer også til smukke klassiske bygninger som Dyvig Badehotel

Til både fritidshuset og moderne byggeri
Et glimrende eksempel på de arkitektoniske muligheder, som listedækning åbner op for, er beskrevet i denne boligreportage fra Danske Boligarkitekter. Et helt unikt fritidshus i vifteform, der ikke ville have været muligt uden tagpap – og ikke været så æstetisk uden listedækningen.

- Det er et rigtig godt eksempel på, hvordan listedækningen kan spille sammen med bræddebeklædningen, der har sin egen rytme. Og faktisk går takten igen på indersiden, hvor arkitekten har ladet spærene, fortsætte rytmen, forklarer hun. Hun peger desuden på, at listedækning også er med til at få solcelleanlægget til at passe mere stilfærdigt ind på taget:

- Solceller ville have være meget mere larmende på en ubrudt og glat tagflade, siger hun.

Og listedækningens karakteristiske udtryk passer både til moderne design, som på det flotte Skagen Odde Naturcenter eller smukke klassiske bygninger som Dyvig Badehotel.

Se flere eksempler på de mange muligheder med listedækning her

Fakta

Egner mit tag sig til listedækning?
Netop fordi listedækning giver bygningen et markant arkitektonisk løft, egner løsningen sig bedst til hældningstage.

Og vel at mærke tage med en hældning, hvor taget kommer til at udgøre en væsentlig del af bygningens facadeudtryk.

Du kan læse mere om, hvordan du bedst tænker listedækning ind i dit projekt her.

Artikler og viden

Faglige artikler, interviews og videoer med eksperter om bæredygtighed, projektering, montage, levetid, arkitektur, cases m.m.

IMG 1527

Alger på byggematerialer: Hvordan gør man?

Mos og alger er et æstetisk problem på byggematerialer, flisebelægninger og lignende, fordi den grønne farve misklæder bygninger og andre konstruktioners synlige overflader.

Alger på byggematerialer. Hvordan gør man?
expand_less