Derfor vinder svanemærket byggeri frem

Svanehuset i Rødovre ovenfra

”Leverandørerne skal have deres dokumentation på plads. Der har vi brug for et godt samarbejde med leverandørerne, der skal udfylde bilag, som vi så får tjekket af Miljømærkning Danmark”.

Dansk byggeri går i stigende grad efter certificeringer – såsom Svanemærket. Udviklingen er drevet af efterspørgslen fra både private forbrugere og store institutionelle ejendomsinvestorer. Og selvom svanemærket byggeri kan være udfordrende for arkitekter og rådgivere, rummer certificeringen mange fordele.  

Der er ingen tvivl om, at dansk byggeri har stadigt mere fokus på bæredygtighed i disse år. Når man kigger på byggerier til over 30 millioner kroner, har udviklingen været dramatisk: I 2017 udgjorde de certificerede byggerier kun 7 procent af nybyggeriet. Året efter var tallet 14 procent, og i år anslår Byggefakta, at over 20 procent af nybyggeriet vil være certificeret.

- Som det også var tilfældet med Svanehusene, er det især det offentlige og de store institutionelle ejendomsinvestorer, der driver efterspørgslen, siger Nicki Sturm Kristensen fra Ingeniørgruppen AS, har været rådgiver på etagebyggeriet, Svanehusene, i det nye kvarter, Irma Byen, i København.

Læs mere om det Svanemærkede byggeri, Svanehusene, her.

 

Certificering som risikoafdækning

Når pensionsselskaber som PKA investerer i Svanemærket byggeri, er det ikke mindst, fordi pensionskunderne efterspørger det. Men der er også andre gode grunde til at gå efter Svanemærket eller certificeret byggeri, når man er stor ejendomsinvestor:

- At bygge efter Svanemærkets kriterier er også en metode til risikoafdækning. Fordi kravene til dokumentation og processer er så skrappe, er det en måde at sikre gedigent kvalitetsbyggeri, hvor risikoen for ubehagelige overraskelser er minimeret, siger Nicki Sturm Kristensen fra Ingeniørgruppen AS. Han peger blandt andet på de krav, der skal sikre godt indeklima og forhindre fugt i byggeriet:

-  I traditionelt byggeri ser man ofte, at det går lidt for stærkt, når byggeriet skal afsluttes. Så er der risiko for at der arbejdes videre på overflader som ikke er tilstrækkelige udtørrede. Og det kan senere føre til en fugtskade i byggeriet, siger han. Den risiko er der taget hånd om Svanemærket byggeri, hvor indeklimaet vægtes højt. Det er et af kriteriekravene, at der udarbejdes en fugtstrategiplan, som detaljeret redegør for hele processen fra start til slut. I forbindelse med byggeriet af Svanehusene indebar det blandt andet, at vi tilkøbte en ekstern rådgiver, som gennemgik samtlige lejligheder for at sikre mod skimmelsvamp.

 

Krav om dokumentation fra leverandører

Det er ikke kun rådgivere og arkitekter, der bliver udfordret, når der skal bygges Svanemærket byggeri. Leverandørerne til byggeriet skal også vænne sig til en ny virkelighed:

- Leverandørerne skal have deres dokumentation på plads. Der har vi brug for et godt samarbejde med leverandørerne, der skal udfylde bilag, som vi så får tjekket af Miljømærkning Danmark, forklarer Nicki Sturm Kristensen.

Mange leverandører – så som Phønix Tag Materialer – er allerede på forkant med udviklingen og har registreret byggematerialer i Miljømærkning Danmarks database. Databasen er et register over byggeprodukter, som kan bruges i Svanemærket byggeri. For at få adgang til databasen skal man have en licens til at bygge svanemærket.

- Det er helt naturligt for Phønix Tag Materialer at få vores tagpap registreret i databasen for byggeprodukter, der kan indgå i Svanemærket byggeri. Svanemærket er garant for kvalitetsbyggeri med fokus på bæredygtighed, samt har indeklima, beboernes velvære og sundhed i centrum. Det flugter fuldstændig med vores ambition om at være et sikkert og langsigtet valg i dansk byggeri, siger salgs- og marketingdirektør i Phønix Tag Materialer, Kenneth Vraa.  

 

Phønix Tag Materialers produkter er optaget i Byggevaredatasbasen for produkter, der kan anvendes i Svanemærket byggeri. Læs mere her

Fakta om svanemærket byggeri

  • 1. januar 2019 er antallet af færdigbyggede lejligheder, huse og daginstitutioner med Svanemærket i Norden ca. 8.000 – og omkring 18.000 er under konstruktion.
  • På 3 år (Marts 2016-Jan 2019) er antallet af svanemærkede lejligheder, huse og daginstitutioner i Norden, der enten er færdige eller under konstruktion, firedoblet.
  • I 2019 anslår ByggeFakta, at over 20 procent af nybyggeri (byggerier over 30 millioner kroner) vil være certificeret.

 

Fordele ved svanemærket byggeri

  • Lavt energiforbrug inkl. præmiering for brug af vedvarende energi.
  • Godt indeklima vha. krav til bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring.
  • Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter.
  • Lever op til strenge krav til bæredygtigt certificeret træ.
  • Gennemgang af en uvildig tredjepart af både byggeproces og det færdige byggeri.

Kilde: Miljømærkning Danmark og ByggeFakta

Medarbejdere hos Phønix Tag Materialer, som er klar til at hjælpe dig

Kontakt os

Vi sætter en ære i at forsyne forskellige aktører i byggebranchen med gennemtestede kvalitetsprodukter, der hjælper med at holde Danmarks tage tætte.

79 96 21 00

43 66 21 60

HAR DU SPØRGSMÅL?

Vi er klar til at hjælpe

I Vejen

Tlf. 79 96 21 00
Man – torsdag 7.00 - 15.30
Fredag 7.00 – 14.30

I Greve

Tlf. 43 66 21 60
Man – torsdag 6.30 - 15.00
Fredag 6.30 – 13.00