Innovest - guldcertificeret innovationshus

Byggeriets navn: Innovest. Rund bygning i flere niveauer med grønt tag
Beliggenhed: Skjern
Udført: 2014

14.000 m2 rund bygning i flere niveau med tagpap og specialtilpasset grøn tag på ca. 1.000 m2 af taget. September 2014 monteres dampspærre og undermembran. April 2015 monteres den rodhæmmende overmembranen. Det grønne tag indeholder græsarter og sedumplanter  med et vækstmedie på 80 mm. 

Maj 2018 blev Innovest certificeret til DGNB Guld. Innovest er et dokumenteret, bæredygtigt byggeri, der tager hensyn til en lang række parametre indenfor bæredygtighed. 

Bygherre: Ringkøbing-Skjern Forsyning A/S
Hovedentreprenør: Hansen & Larsen A/S
Arkitekt: Årstiderne Arkitekter/Sweco
Tagdækker: Phønix Tag Esbjerg A/S

 

Bæredygtig certificering til Innovest

Miljøhensyn, kvalitet og levetid går op i en højere enhed – grønt tag er en del af løsningen

Bæredygtighed handler om at tænke langsigtet og vælge de løsninger, der er mest fordelagtige i det lange løb – både miljømæssigt og økonomisk.

Sådan er tankegangen bag DGNB-certificeringen, som vinder mere og mere frem i dansk byggeri. Også hos Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og Ringkøbing-Skjern Forsyning, som har stået for opførelsen af innovationscentret Innovest i Skjern.

Innovest-bygningen blev i 2018 certificeres til guld efter de anerkendte DGNB-standarder, og Ivan Nyborg, der er udviklingsansvarlig og bygningskonstruktør hos arkitektfirmaet Aarstiderne A/S, som har styret projektet, er ikke i tvivl om, at byggebranchen i Danmark skal vænne sig til kravene om bæredygtighed.

- Dokumentationen for bæredygtighed bliver stadigt vigtigere for bygherrerne. Det offentlige er godt i gang og de private følger efter. Hvis du som leverandør ikke har tilstrækkelig dokumentation, bliver du valgt fra, siger Ivan Nyborg.

Al bæredygtig tankegang begynder med god forberedelse og grundige beregninger – også ved Innovest.

- Det produkt, der er det dyreste i dag, kan sagtens være det billigste på længere sigt. Inden for DGNB-certificeringen opererer man med 50 års levetid, og et grønt tag, der kan holde hele perioden, er en langt mere bæredygtig investering end et billigere tag, der holder max 20 år. DGNBs regnemodul, LCC, omregner alle investeringer over en 50-årig periode om til nutidsværdi - og så kan det billigere tag vise sig at være over tre gange så dyrt. Derfor var valget af tagløsning enkelt, siger Ivan Nyborg, der også fremhæver lave driftsomkostninger som et væsentligt parameter. 

expand_less