Dansk vejr stiller særlige krav til byggeri med tagpap

Innovest Tagpap Og Grønne Tage
Vejret i Danmark stiller krav til dit byggeri med tagpap

Af Jens-Jørn Hunderup, Phønix Tag Materialer A/S

Man skal se sig for, når man i Danmark vælger materiale til byggeprojektets femte og vigtigste facade: Taget. Det danske klima byder nemlig på store temperaturudsving og kraftige mængder nedbør, og sørger man ikke for at vælge en gennemprøvet tagpap, der er specialudviklet til at kunne modstå danske vejrforhold, risikerer man alvorlige konsekvenser.

Tagpap baseret på SBS-bitumen er et fleksibelt og designvenligt materiale, som giver en stor kreativ frihed, når arkitekten skal tegne tag til det nye kontordomicil, produktionsfaciliteterne til industrivirksomheden eller andre større byggeprojekter.

Det er dog langt fra ligegyldigt, hvilke materialer og hvilken konstruktion, der vælges til projekter med tagpap. Det danske vejr byder både på varme sommerdage med over 25 grader, kolde vintre med tocifrede frostgrader – og ikke mindst en hel del nedbør året rundt.

Siden 1907 har eksperter hos Phønix Tag Materialer arbejdet med at skabe en veldokumenteret vidensbank om krav til holdbare tagmaterialer, der kan modstå netop prøvelserne med det danske klima. Vi har samlet vores viden i et omfattende opslagsværk, som bygherrer, arkitekter, rådgivere og entreprenører frit kan anvende.

5 vigtige krav til tagpaptaget

Herunder finder du fem vigtige punkter, som du bør være særlig opmærksom på ved projektering og valg af materialer, hvis du vil have et tagpaptag med lang levetid på byggeri i Danmark:

1. To-lagsløsning
Når det handler om temperaturudsving og nedbør, kommer det hele kommer ned til robusthed og tryghed. Skibe har dobbeltskrog og biler har dobbelte bremsesystemer, hvor et backupsystem træder til, hvis det første skulle svigte. På samme måde bør du heller ikke tage chancer med taget på dit byggeri, men vælge en sikker løsning med to lag tagpap, hvor der lægges både en underpap og en overpap. En tolags-SBS-løsning fra Phønix Tag Materialer kan benyttes på tage med en hældning helt ned til 2,5 cm pr. meter, og denne type løsning er vurderet til at have en levetid på mindst 50 år, hvilket er den højeste i branchen. Dermed beskytter du både miljøet og økonomien.

2. Gummimodificeret bitumen
Temperaturudsvingene i Danmark betyder, at tagkonstruktioner kan give sig mange centimeter i løbet af en sæson. Vælg en tagpap med et højt indhold af SBS-polymerbitumen, da SBS giver en helt unik holdbarhed og fleksibilitet, der kan følge med de store udsving. 
En anden vigtig faktor er, at den gummimodificerede tagpap har gode kuldeegenskaber, som gør det muligt at montere den i temperaturer helt ned til -15 grader.

3. Armering med polyesterfilt
Valget af en tagpap, der har uorganisk polyesterfilt som armeringsmateriale, har stor betydning for tagpappens levetid og kvalitet. Organiske materialer vil suge vand og gå i forrådnelse, hvorimod polyesterfilten hverken suger vand eller rådner. Samtidig har den stor UV-modstand og bliver derfor ikke nedbrudt af sollys. SBS-produkter med polyesterfilt fra Phønix Tag Materialer har desuden en egenfleksibilitet på 40 procent.

4. Høj kvalitetsstyring og ensartet udtryk
Det er vigtigt at vælge et tagprodukt, som er underlagt strenge kvalitetskrav både i forhold til råvarer og i selve produktionsprocessen. Råvarer bør komme fra anerkendte leverandører, der har leveret til markedet gennem en årrække, og som kan sikre ensartethed i både kvaliteten og det visuelle udtryk. Hvis taget ikke skal få et uhomogent udtryk, kræver det en fuldstændig ensartet og præcis bestrøning af naturskifersten, så alle ruller tagpap får samme refleksionsevne og farvebrydning. Det er særligt vigtigt i et marked, hvor flere og flere hældningstage bliver udført med tagpap.

5. Projektering og udførelse efter gennemprøvede anvisninger
Vær opmærksom på, at det ikke bare er materialets kvalitet, der afgør tagets tæthed og levetid – men også en korrekt projektering og udførelse. Projekteringsværktøjer som ses under Projektering der bl.a. indeholder tegningsmateriale og PTM-anvisninger, er med til at sikre, at tagdækkerne har de bedste og mest velafprøvede teknikker og vejledninger til rådighed i processen.

Titlen tagdækker i dag er en faguddannelse med svendebrev. Vælg en tagdækker, som er faglært og har et indgående kendskab til produktet, professionelle snitteknikker og erfaring fra lignende projekter. 

Artikler og viden

Faglige artikler, interviews og videoer med eksperter om bæredygtighed, projektering, montage, levetid, arkitektur, cases m.m.

IMG 1527

Alger på byggematerialer: Hvordan gør man?

Mos og alger er et æstetisk problem på byggematerialer, flisebelægninger og lignende, fordi den grønne farve misklæder bygninger og andre konstruktioners synlige overflader.

Alger på byggematerialer. Hvordan gør man?
expand_less