Generationernes Hus samler unge og ældre i nytænkende byggeri

Se hele indslaget om byggerier med tagpap på Tagkanalen

 

Generationernes Hus på havnebydelen Aarhus Ø er et moderne bud på et byggeri, hvor flere generationer kan bo under samme tag. Mere end 27.000 kvadratmeter skal rumme alt fra dagsinstitutioner til plejeboliger. Brugen af tagpap har gjort det muligt for ERIK Arkitekter at arbejde med sedumtage og skrå facader i byggeriets tagkonstruktion.

Grønne tage, skrå facader og tagterrasser. Der er stor variation og kreativitet, når det gælder den femte facade i Generationernes Hus på Aarhus Ø. Takket være tagpappets frihedsgrader og tæthed har ERIK Arkitekter kunnet eksperimentere med arkitekturen i byggeriets facade og tagkonstruktion. Og det er blevet udnyttet fuldt ud.

 

Flere generationer under samme tag

Generationernes Hus er en social innovativ satsning i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening. Byggeriet forventes at stå færdigt i 2020.

Byggeriet bygger på visionen om fællesskaber og det at forene forskellige generationer i én bygning. De 27.400 kvadratmeter bolig vil rumme 100 ældreboliger, 100 plejeboliger, 40 familieboliger, 40 ungdomsboliger, 24 boliger til voksne med handicap og en daginstitution til 150 børn. Når byggeriet står færdigt på havnefronten i Aarhus Ø, vil man kunne invitere byens borgere til at benytte de mange fælles faciliteter.

- Det er en lækker ressource. Det er jo et primespot, som Aarhus Kommune har reserveret til det her byggeri. Det kommer til at ligge med en kanal med vand opad facaderne, siger Morten Bluhm, arkitekt og tegnestueleder hos ERIK Arkitekter.

 

Den femte facade

Byggeriets forskellige dele består af mellem tre til ni etager, som med varierende facadematerialer udadtil fremstår skalatilpasset. Der er valgt materialer med en genkendelighed og stoflighed.

- For at give husene forskellige identiteter har vi arbejdet med tre forskellige overflader på facaden: beton, naturskifer og teglspån. Man kan som beboer sige: ”Jeg bor i huset med tegl på”, fortæller Mette Balle Schyberg, sagsarkitekt hos ERIK Arkitekter.

Fra et byggeteknisk perspektiv har valget af tagpap primært tjent ét formål: ERIK Arkitekter har villet sikre et solidt og tæt underlag på de særligt udsatte facader. Det gælder både på næsten lodrette facader, hvor tegl og andre tagmaterialer er svære at arbejde med, og under tagterrasserne og de grønne tage, som skal kunne håndtere mange års slid og belastning.

Tagpap er byggeteknisk anvendt på flere forskellige måder: på husets tage, under de grønne tage og under tagterrasserne som et solidt og tæt underlag.

 


 

Se mere på Tagkanalen

I tredje afsnit af Tagkanalen er vi taget til Aarhus, hvor vi besøger tre byggerier med tagpap i tagkonstruktionen. Vi hører om bygherrens og rådgiverens tanker bag projekterne og ser, hvordan brugen af tagpap har gjort det muligt at udfordre traditionelle tagkonstruktioner.

På Tagkanalen bliver du klædt på med viden om, hvordan du som arkitekt eller bygherre træffer et sikkert og langsigtet valg med tagpap til byggeriet.

Se hele afsnittet her.

Om byggeriet

Arkitekt: ERIK Arkitekter og Rum Arkitektur

Landskab: Kragh & Berglund

Bygherre: Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening

Ingeniør: SWECO

Entreprenør: Jørgen Friis Poulsen

Tagdækker: Hetag Tagdækning Syd

Se flere billeder fra Generationernes Hus
Medarbejdere hos Phønix Tag Materialer, som er klar til at hjælpe dig

Kontakt os

Vi sætter en ære i at forsyne forskellige aktører i byggebranchen med gennemtestede kvalitetsprodukter, der hjælper med at holde Danmarks tage tætte.

79 96 21 00

43 66 21 60

HAR DU SPØRGSMÅL?

Vi er klar til at hjælpe

I Vejen

Tlf. 79 96 21 00
Man – torsdag 7.00 - 15.30
Fredag 7.00 – 14.30

I Greve

Tlf. 43 66 21 60
Man – torsdag 6.30 - 15.00
Fredag 6.30 – 13.00