Udsatte unge får selvtillid med tagpap

Usædvanligt beskæftigelsesprojekt hjælper mennesker uden uddannelse og job til en ny vej i livet.

M3A2611 Web

Mangel på tagdækkere har fået Phønix Tag Materialer til at starte et usædvanligt beskæftigelsesprojekt, som hjælper mennesker uden uddannelse og job til en ny vej i livet.

Tagdækkerbranchen har generelt problemer med at skaffe arbejdskraft, og det har fået Phønix Tag Materialer til at tage affære. I samarbejde med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og landets jobcentre har virksomheden iværksat programmet Tagdækker Trainee for ledige uden for arbejdsmarkedet. Det er et opkvalificeringsforløb, der hovedsageligt består af praktik hos en tagdækkervirksomhed.

– Traineeforløbet for tagdækkere er tænkt som en håndsrækning til dem, som endnu ikke er klar til en erhvervsuddannelse. Her kombinerer vi skole og praktik og giver dem muligheden for at komme tættere på arbejdsmarkedet og en hverdag, hvor de både lærer og bidrager. På kort tid får de ledige et løft både fagligt og personligt, og de får åbnet nogle døre, der ellers har været lukkede, siger Casper Bechgaard Kristensen, der er ansvarlig for programmet hos Phønix Tag Materialer A/S.

En ny start
En af de virksomheder, som deltager i projektet, er Hetag Tagdækning Syd A/S. De fik Viktor Pedersen på 20 år i praktik for halvandet år siden gennem Tagdækker Trainee-programmet. Før forløbet havde Viktor en turbulent tilværelse, hvor han blev kastet ind og ud af systemet, som betød han stod uden arbejde og uddannelse. Praktikken har været et vendepunkt i hans liv og givet ham selvtillid og noget at stå op til.

– Før jeg blev en del af trainee-programmet havde jeg ikke skænket tagdækkerbranchen en tanke. Men jeg er blevet rigtig glad for mit arbejde – og det har helt klart været et vendepunkt i mit liv. Arbejdet har givet mere ro på tilværelsen. Før var jeg arbejdsløs og blev kastet ind og ud af systemet, siger Viktor Pedersen.

I dag er Viktor ansat som ufaglært medarbejder hos Hetag Tagdækning Syd A/S, der arbejder hen imod at kunne tilbyde ham en lærlingeplads efter sommer.

Morten Gregersen, der er servicechef hos Hetag Tagdækning Syd A/S og mentor for Viktor, håber, at projektet, ud over at hjælpe unge ud på arbejdsmarkedet, også kan få flere til at få øjnene op for tagdækkerbranchen.

– Vi ser en stor værdi i programmet. Særligt, fordi vi hjælper udsatte unge ud på arbejdsmarkedet, men også fordi vi mangler folk i tagdækkerbranchen, så det er en god måde for os at rekruttere arbejdskraft på, og vi håber, det kan få flere til at overveje at blive tagdækker, siger han.

Stejl læringskurve
Viktors læringskurve og udvikling har ifølge Morten Gregersen været stejl, siden han satte sine ben i virksomheden for første gang:

- Da Viktor startede for halvandet år siden, var han meget indelukket og stille, men i dag har han genfundet modet og tør sige sin mening – og så er han også blevet rigtig dygtig til arbejdet og udviklet sig meget på den front. Vi kan se og mærke, at han har fået troen på sig selv tilbage, siger han.

M3A2652 Web
Morten Gregersen, der er servicechef hos Hetag Syd, er mentor for Viktor.

Plads til forskellighed
Uanset om det er tidligere straffede, langtidssygemeldte, udsatte unge eller flygtninge, så er der gode muligheder for at få chance for at komme i arbejde i bygge- og anlægsbranchen. Ifølge Morten Gregersen  er der nemlig plads til forskellighed:

­– I vores branche er der tradition for at tage et socialt ansvar. Branchen er meget rummelig, og der er plads til forskellighed, og det, tror jeg også, er grunden til, at vi har haft stor succes med at få sluset for eksempel udsatte unge ind på arbejdsmarkedet. Du bliver ikke udstødt, fordi du er anderledes. Vi er mange i samme båd – og det har Viktor fået øjnene op for. Han er slet ikke så meget anderledes end de andre på arbejdspladsen.

Fakta

  • Tagdækker Trainee-forløbet varer 12 uger og er en kombination af seks ugers skole og seks ugers praktik.
  • Dertil kommer et døgn i selskab med rådgiver og mentaltræner BS Christiansen, hvor de ledige skal lære sig selv og deres potentiale bedre at kende.
  • Efterårets forløb begynder 28. september 2020 med skoleophold og undervisning hos Phønix Tag Materialer i Vejen.

Nyheder

Fugtkonference

Tilmeld dig 2-dages seminar om fugt

Kurset er er for dig som projekterer, det vil sige bygningskonstruktør, arkitekt eller ingeniør. Det handler om et tema, som er yderst aktuelt, nemlig fugt. Vi har samlet nogle af Danmarks førende eksperter, som giver dig den bedste viden.

Invitation. 2-dages seminar om fugt
expand_less