De arkitektoniske og designmæssig løsninger

Designleder: Tagpap løfter byggeriets arkitektoniske udtryk

DESIGNLEDER: TAGPAP LØFTER BYGGERIETS ARKITEKTONISKE UDTRYK 

Kvaliteter som maksimal fleksibilitet, plastiske egenskaber og lang levetid gør tagpap til et yndet byggemateriale for arkitekt og designleder Nicolas Munkø fra Kullegaard.

Tagpap giver arkitekten frie muligheder for at udforme bygningernes arkitektur. Også når bygningens form skal opfylde særlige funktionelle krav, som udfordrer de traditionelle tagkonstruktioner. Og materialets høje grad af fleksibilitet og smidighed gør tagpappet til en af kæledæggerne på mange af landets tegnestuer.

En af de arkitekter, som har gode erfaringer med tagpap som byggemateriale, er Nicolas Munkø fra tegnestuen Kullegaard.

 - Tagpap er på flere parametre et godt materiale at arbejde med. Først og fremmest giver det arkitekten en stor frihed at kunne eksperimentere med linjerne og formerne på taget, uden det går på kompromis med kvalitet og holdbarhed, lyder det fra Nicolas Munkø.

Fleksibiliteten i tagpappet, som man ikke finder i tegl, eternit eller andre tagbelægninger, skyldes de særlige indholdsmæssige bestanddele, forklarer Dorthe L. Hartung, der er Projekt- og bæredygtighedschef og DGNB-konsulent hos Phønix Tag Materialer:

 - Tagpap er et meget smidigt materiale, fordi det er opbygget på en polyesterfilt, som er beklædt med bitumen og et gummiprodukt, der hedder SBS. Det er sammenblandingen med SBS, der gør tagpappet fleksibelt.

ARKITEKTONISKE FRIHEDSGRADER
Netop kombinationen af polyesterfilt og SBS giver nogle plastiske egenskaber, som er væsentlige, når arkitekter arbejder med taggeometrier, hvor traditionelle former og hældninger udfordres.

 - Materialets smidighed giver os mulighed for at arbejde med tagformer, som er mere ekspressive end med andre tagmaterialer. Hvis vi for eksempel laver en fladtagsløsning på en laboratoriebygning, er det vigtigt, at tagmembranen er tæt, så man ikke pludselig skal tage en produktion ud af drift. Hos Kullegaard arbejder vi også med historiske bygninger, og ved brug af tagpapbeklædte trekantslister kan vi tilføre taget struktur og linjer, som er unikt for tagpap, siger Nicolas Munkø.

ÆSTETISKE KVALITETER
At tagpap rangerer højt på listen over foretrukne byggematerialer hos arkitekter skyldes ikke blot materialets arkitektoniske frihedsgrader. En af tagpappets helt store fordele er også det æstetiske look, tagpappet frembringer i et byggeri:

 - Taget er bygningens femte facade, og tagappet giver nogle patineringsevner og et look som er ganske fremragende. Tagpap har lang levetid og i henhold til det, er patineringsevnerne ganske vigtige, fortæller Nicolas Munkø.

Udover tagpappets flotte patinering, rummer naturskifferen også en anden fordel. Den modvirker nemlig både mos- og algevækst på taget, hvorfor taget bliver ved med at holde sin farve.

 - Der er mange driftsmæssige betragtninger, som også spiller ind i arkitektens arbejde. Vi vil gerne arbejde med materiale, som fungerer og ser godt ud – også efter 20 år, slutter han.

Artikler og viden

Faglige artikler, interviews og videoer med eksperter om bæredygtighed, projektering, montage, levetid, arkitektur, cases m.m.

IMG 1527

Alger på byggematerialer: Hvordan gør man?

Mos og alger er et æstetisk problem på byggematerialer, flisebelægninger og lignende, fordi den grønne farve misklæder bygninger og andre konstruktioners synlige overflader.

Alger på byggematerialer. Hvordan gør man?
expand_less