Byggeri i naturmaterialer

Genbrugstegl, natursten, massive egetræsgulve og grønne sedumtage

Genbrugstegl, natursten og massive egetræsgulve er nogle af de kvalitetsmaterialer, der nøje er udvalgt til Nabolaget på Katrinebjerg. Oppe fra 14. etage kan beboerne kigge ud over Aarhus og ned på grønne sedumtage, der bringer naturen ind i byrummet.

På toppen af Katrinebjerg og Christiansbjerg i Aarhus ligger Nabolaget - et nyt lejlighedsbyggeri, som danner rammen om tæt naboskab. Står du i den højeste bygning på 14. etage, kan du både kigge ud over det meste af Aarhus og ned på de grønne sedumtage på de øvrige bygninger. Og det er ikke svært at få øje på, at Bygherre Olav de Linde og entreprenør Dansk Boligbyg har prioriteret kvalitetsmaterialer og gode arkitektoniske løsninger.

- Bygherren selv har været meget aktivt involveret i projekteringsprocessen. Her er for eksempel lavet store altaner, fordi bygherren synes, at det ville gøre dem mest anvendelige, forklarer Kenneth Kruse Mouritsen, som er projektleder og DGBN-konsulent hos Dansk Boligbyg.

Moderne byggeri med kvalitets- og naturmaterialer
Det er et par høje huse, der er skudt i vejret på Katrinebjerg, og de er ikke færdige med at vokse endnu. Nabolaget kommer til at huse i alt 390 lejeboliger i Aarhus Nord. Den første etape af byggeriet stod færdigt i 2018 og indeholder 272 lejelejligheder. Resten er under opførsel. Lejlighederne er mellem 50-60 kvadratmeter.

I Nabolaget er der kræset for detaljerne både ud og inde. Udefra fremstår bygningerne skalmurede i grådæmpede teglsten, og facaden brydes af hvide vinduer og slanke betonaltaner med glasbrystninger. De gode materialer går igen indvendigt. Inde i lejlighederne er der anvendt kvalitets- og naturmaterialer, såsom massive egetræsgulve og natursten til badeværelser og fælles gangarealer. I hver lejlighed er der rå murstensvægge med genbrugstegl.

- Genbrugstegl giver en god struktur og stoflighed inde i lejlighederne, siger Kenneth Kruse Mouritsen.

Tagpap kan bruges til mange flader
På de høje bygninger er der tagpap, og fra de højtliggende lejligheder er der kig ned på grønne tage med tagpap som underlag. Dansk Boligbyg ser en stor kvalitet i tagpappets plastiske egenskaber, som blandt andet fungerer godt til skrå flader og grønne tage.

- Tagpap er godt for økonomien på den her sag. Tagpap kan bruges til mange forskellige tagflader – både til vandrette og lodrette. Tagpap er plastisk og formbar, og er derfor et godt materiale at arbejde med, siger Kenneth Kruse Mouritsen.

Fakta

I dette afsnit af Tagkanalen er vi taget til Aarhus, hvor vi besøger et byggeri med tagpap i tagkonstruktionen. Vi hører om bygherrens tanker bag projekterne og ser, hvordan brugen af tagpap har gjort det muligt at udfordre traditionelle tagkonstruktioner.

Arkitekt: ERIK Arkitekter
Landskab: Terra Nova Landskab
Bygherre: Olav de Linde
Ingeniør: Midtconsult
Entreprenør: Dansk Boligbyg
Tagdækker: Phønix Tag Vejle

 

Se flere fotos fra nabolaget under referencer

Artikler og viden

Faglige artikler, interviews og videoer med eksperter om bæredygtighed, projektering, montage, levetid, arkitektur, cases m.m.

IMG 1527

Alger på byggematerialer: Hvordan gør man?

Mos og alger er et æstetisk problem på byggematerialer, flisebelægninger og lignende, fordi den grønne farve misklæder bygninger og andre konstruktioners synlige overflader.

Alger på byggematerialer. Hvordan gør man?
expand_less