Derfor er denne type undertag det sikreste valg
Faste undertag med tagpap sikrer mod skader, lyder det fra eksperten Søren Blumensaat Pedersen.
I takt med at vi er gået væk fra at understryge taget indefra, er kravene til bygningens undertag steget. Og særligt faste undertag med tagpap sikrer mod skader, lyder det fra fugt- og byggeeksperten Søren Blumensaat Pedersen.
Hvis du har bevæget dig i loftsrum af ældre dato, har du sikkert set, hvordan understrygning af eksempelvis et tegltag kan se ud. Åbningerne mellem teglstenene er tætnet indefra med mørtel. Men i takt med at vi i højere grad er begyndt at bruge vores tagrum – ikke mindst til boliger i byerne – er det ikke længere muligt at passe et understrøget tag:
- Et understrøget tag kræver løbende vedligeholdelse, og det kan man ikke, når man begynder at opsætte lofter. Derfor udviklede man nogle undertagstyper, så man har et overtag, der er delvist tæt, og så et undertag, der skal lede fugt fra slagregn og fygesne væk, forklarer Søren Blumensaat Pedersen, der er rådgiver og indehaver af firmaet Blumensaat Fugt & Byggeteknik, der har speciale i tagkonstruktioner.
Behovet for undertag gælder ikke kun tegltage, men også visse typer betontagssten og tage af diagonal-skifer. Ved metaltage kan der også opstå kondens på visse tidspunkter af året, og derfor er der behov for et undertag, der kan lede fugten væk.
Tre typer undertag
Der findes groft sagt tre forskellige slags undertage:
- Fast undertag: Man har et fast underlag, der eksempelvis kan være brædder eller krydsfiner, hvorpå der lægges tagpap, som gør taget tæt. Denne type skal udføres med ventilation mellem det faste undertag og isoleringsmaterialet.
- Ventileret undertag: I det ventilerede undertag er der en ventilationsspalte mellem undertaget og isoleringsmaterialet. Denne type undertag hører sammen med det uventilerede undertag til kategorien af selvbærende undertag.
- Uventileret undertag: Dette undertag er lavet i et diffusionsåbent materiale, der ligger direkte ovenpå isoleringsmaterialet. Fugt indefra kan trænge ud gennem undertagets membran.
- Selvom vi er blevet bedre til at lave dampspærre i nyere huse, vil der være en sandsynlighed for, at der siver fugt op gennem dampspærren. Ved det ventilerede undertag vil fugt blive ventileret væk igennem ventilationshulrummet mellem undertag og isolering. Ved det uventilerede undertag kan fugten indefra trænge igennem isoleringen og så diffundere igennem undertagsmaterialet, før det ventileres væk mellem undertag og overtag, forklarer Søren Blumensaat Pedersen.
Han påpeger, at det er vigtigt for det uventilerede undertag, at det diffusionsåbne undertagsmateriale ligger på isoleringsmaterialet, da der ellers kan ophobes kondens. Ophobet kondens kan i sidste ende øge risikoen for råd eller svamp i tagkonstruktionen. Det kan i værste fald betyde, at både tagfladen og dele af den underliggende konstruktion skal skiftes.
Faldgruber ved valg af undertag
Historien viser da også, at risikoen for at vælge den forkerte type undertag er til stede, påpeger Søren Blumensaat Pedersen.
- Man skal være opmærksom på den tagkonstruktion, man arbejder med. Om man arbejder på en tagflade på et enkelt længehus med to tagflader, eller om det eksempelvis er en meget kompleks tagflade som på et karré-byggeri, hvor man har skotrender og mange gennembrydninger. Det har stor betydning for den fugt-belastning, som undertaget vil blive udsat for, siger han.
Søren Blumensaat Pedersen anbefaler, at man som projekterende går ind på Damspærre- og Undertagsklassicificeringsordningens hjemmeside, www.duko.dk, hvor man kan definere den tagflade, man vil lave. Herefter får man så nogle valgmuligheder på hvilke undertagstyper, man kan bruge på det pågældende tag.
- DUKO blev oprettet i den periode, hvor man i Byggeskadefonden så mange skader i forbindelse med undertage, hvor man havde valgt undertag i for dårlig kvalitet, eller havde valgt en undertagstype, der ikke passede til den pågældende tagkonstruktion, siger han.
Søren Blumensaat Pedersen peger dog på, at man helt generelt bør vælge fast undertag, hvor det er muligt:
- Der er væsentlig større sikkerhed, når man anvender et fast undertag – særligt når vi taler de lidt mere komplekse tagkonstruktioner med skotrender og mange gennembrydninger. På den lange bane er det faktisk billigere at vælge et fast undertag, siger han og påpeger, at man har set eksempler på overtag, hvor man har udskiftet vingeteglen, mens det faste undertag stadigvæk har været brugbart.
- Der er dokumentation for, at det faste undertag har en parallel levetid med overtaget. Og i mange tilfælde har det længere levetid end overtaget, siger han.
Du kan se, hvordan du griber et fast bitumen-baseret undertag an i PTM-anvisningerne her
Fakta
I takt med at vi er gået væk fra at understryge taget indefra, er kravene til bygningens undertag steget. Og særligt faste undertag med tagpap sikrer både mod skader fra fugt indefra og udefra, lyder det fra fugt- og byggeeksperten Søren Blumensaat Pedersen.