Disse tre ting afgør dit tags levetid

Et veludført og vedligeholdt tagpaptag kan beskytte din bolig i op til 50 år

Et veludført og vedligeholdt tagpaptag kan beskytte din bolig i op til 50 år. Men man skal vide, hvad man gør, for at få den lange levetid, påpeger chefkonsulent Bjarne Pedersen fra Rambøll.

Chefkonsulent Bjarne Pedersen fra Rambøll ved, hvad han taler om, når det drejer sig om tagpaptage. I sit daglige arbejde rådgiver han bygherrer om problemstillinger i både nye og historiske bygninger. Og før det arbejdede han ti år i tagpapbranchen.

- Jeg kommer tit på banen for at kvalitetssikre byggeri, eller hvis bygherren opdager fejl og har brug for at finde årsagen, siger han. Men selvom, der hele tiden kommer ny og bedre viden i byggeriet – opsamlet i det man kalder alment teknisk fælleseje, der består af hjælpemidler til god kvalitetssikring – begås der stadig fejl i byggeriet.

- Det er et professionelt krav, at bygherrer skal orientere sig i den nye viden, men samtidig bliver meget af det moderne byggeri mere komplekst, siger Bjarne Pedersen og fortsætter:

- Jeg må erkende, at jeg støder på en del relativt nye tage, som allerede skal renoveres. Årsagen er tit små detaljer, som man ikke har givet det fornødne fokus. Men det er netop de små detaljer, der måske kan virke betydningsløse, der ofte kan give problemer, siger han.

Ifølge Bjarne Pedersen er der særligt tre ting, der afgør om et tagpaptag lever 20 eller 50 år.

#1. Projektering: Sørg for, at taget kan udføres
Det kan virke, som et overflødigt råd, men Bjarne Pedersen ser ofte eksempler på tagløsninger, der egentlig ikke kan udføres – men er blevet det alligevel:

- Man kan have de bedste håndværkere på opgaven, men hvis det ikke er fysisk muligt at udføre taget, så nytter det ikke noget. Det kan eksempelvis være tilfældet, hvis der er planlagt for mange gennemføringer for tæt på hinanden. Så bliver det stort set umuligt at udføre en ordentlig tagdækning for tagdækkeren, siger Bjarne Pedersen. Problemer kan også opstå, hvis man kun har et afløb fra tage med lav hældning, så kan der være en risiko for, at vandet stuver op, hvis afløbet bliver stoppet.

Her anbefaler Bjarne Pedersen, at arkitekt og bygherrer altid står på de erfaringer, der er samlet i BYG-ERFA og andre kilder.

#2 Udførelse: Vælg fagfolk til opgaven
Når tagets udformning er fastlagt, er det ifølge Bjarne Pedersen afgørende, at man vælger dygtige fagfolk til opgaven. Det er disse fagfolk, der eksempelvis har helt styr på, at taget hurtigt skal afdækkes, hvis det begynder at regne. Men selv dygtige fagfolk kan begå fejl:

- Nogle firmaer har en tredjepart til at kigge på kvaliteten af deres arbejde. Selv den gode håndværker kan begå fejl, som han kan hjælpes med, hvis der et ekstra par øjne, der kigger med. Det hjælper altid på arbejdets kvalitet, siger Bjarne Pedersen.

Han siger, at den løbende kvalitetssikring blandt andet kan være med til at forebygge fejl så som dårlige svejsninger eller fastgørelser.

”Når det går galt, og man får en lækage og først senere opdager den, kan man være nødt til at skifte hele taget”, siger Chefkonsulent Bjarne Pedersen fra Rambøll A/S

#3: Vedligeholdelse: Få det årlige tjek i kalenderen
Ligesom de periodiske serviceeftersyn af bilen er den bedste garanti mod pludselige nedbrud, er en årlig gennemgang af ens tag en god sikkerhed mod ubehagelige (og dyre) overraskelser.

- I den løbende drift af sin bygning skal man bede en tagdækker om at gennemgå ens tage en gang om året. Den service vil mange tagdækkere gerne give som en del af deres garantiordning, siger Bjarne Pedersen. Han peger på studiet fra 2008, der viser, at manglende vedligeholdelse af tagpaptaget kan koste 20-30 år af tagets levetid.

- Når det går galt, og man får en lækage, kan man være nødt til at skifte hele taget, siger han og opfordrer i det hele taget bygherrerne til at interessere sig for, hvad der er dækket af leverandørens garanti.

Øvrige faktorer, der påvirker levetiden
Studiet fra 2008 peger på en række øvrige faktorer, der kan have betydning for dit tagpaptags levetid. Det er blandt andet:

  • Valg af materiale: Kun SBS-modificeret bitumen af god kvalitet sikrer levetid op til 50 år.
  • Antal lag: Vælg en to-lags-løsning (løsning i enkelt lag skærer minimum 10 år af levetiden og giver en markant øget risiko for skader på flade og komplicerede tage)

Fakta

Dårligt design koster levetid

Et studie fra 2008 af faktorer, der har betydning for et tagpaptags levetid, anslår, at et tagdesign, der ikke er lavet efter eksempelvis anvisningerne i PTM-anvisningerne, risikerer at miste 10 års levetid.

 

Artikler og viden

Faglige artikler, interviews og videoer med eksperter om bæredygtighed, projektering, montage, levetid, arkitektur, cases m.m.

IMG 1527

Alger på byggematerialer: Hvordan gør man?

Mos og alger er et æstetisk problem på byggematerialer, flisebelægninger og lignende, fordi den grønne farve misklæder bygninger og andre konstruktioners synlige overflader.

Alger på byggematerialer. Hvordan gør man?
expand_less