Fast undertag holder fugten væk fra kirkens loft

Det rette undertag er vigtigt for et godt resultat – også på et kirketag

Det rigtige undertag er afgørende for et godt resultat – for selvom undertaget er usynligt set udefra, er det afgørende for holdbarheden for hele tagkonstruktionen.

Det gælder også på Vistoft Kirke på Djursland, som her i 2016 har fået et nyt, rødt tegltag, der passer smukt til den ca. 750 år gamle kirke. Men et tegltag er afhængig af et stærkt og solidt undertag. Derfor var tømrermester Steen Thomsen, der fik opgaven med at renovere taget, heller ikke i tvivl:

-Et fast undertag på brædder er klart den bedste løsning, siger Steen Thomsen, der driver Tømrerfirma Steen Thomsen ApS.
Han lægger vægt på, at undertaget fra Phønix Tag Materialer kan holde i mange år og ikke mindst holde fugt væk fra selve tagkonstruktionen.

-Vi måtte udskifte nogle bjælker og spærender undervejs. Det gamle tag var utæt, og det havde givet råd i en del af træet. Med det nye undertag sker det ikke de første 50 år, så det er en god investering at gøre tingene rigtigt fra begyndelsen, siger Steen Thomsen.

Renoveringen begyndte i maj og forløb hen over sommerferien, og havde løbende en lille håndfuld mand beskæftiget. Bl.a. skulle der lægges masser af brædder oven på spærene for at bære undertag og tagsten, oplyser tømrermesteren.

-Til gengæld er selve undertaget virkelig let at arbejde med. Det skal ikke svejses på, som man gjorde før i tiden, men klæber hurtigt og effektivt – og så holder det tæt, siger Steen Thomsen.

Undertaget på Vistoft Kirke er PF 2300 SBS-undertag, som kommer med 20 års totalgaranti for vandgennemtrængning. Dette produkt er nok det bedste på markedet, vurderer han.

-PF 2300 er utroligt let og fleksibelt at arbejde med. Det er ikke bare utroligt holdbart, men har også en høj elasticitet, som gør, at det er let at tilpasse de skæve vinkler, der er på et gammelt kirketag. F.eks. havde vi en udfordring omkring skotrenderne på kirketaget, men det lykkedes med et flot resultat, siger Steen Thomsen.

Tømrerfirmaet afsluttede de ca. 500 m2 kirketag i midten af september, og tømrermesteren vil klart anbefale det samme undertag, hvis en lignende opgave skulle dukke op.

-Det er meget velegnet til tag af den type og samtidig lever det op til alle gældende krav på området, bl.a. fra Tagpapbranchens Oplysningsråd, påpeger han.

Vistoft Kirke er i øvrigt en af de højest beliggende kirker i landet, ca. 60 meter over havet og med udsigt over Knebel og Kalø Vig. Det betyder også, at det nye flotte tag kan ses vidt omkring.

Yderligere oplysninger om PF 2300 SBS-undertag hos Phønix Tag Materialer, Ingeniør, anvendelsestekniker Jens-Jørn Hunderup, tlf. 40 64 51 48.

Artikler og viden

Faglige artikler, interviews og videoer med eksperter om bæredygtighed, projektering, montage, levetid, arkitektur, cases m.m.

IMG 1527

Alger på byggematerialer: Hvordan gør man?

Mos og alger er et æstetisk problem på byggematerialer, flisebelægninger og lignende, fordi den grønne farve misklæder bygninger og andre konstruktioners synlige overflader.

Alger på byggematerialer. Hvordan gør man?
expand_less