Hvidt tagpap renser luften for skadelige NOx-partikler

1.000 m2 neutraliserer hvert år NOx-partikler svarende til 175.000 km i benzinbil

Med sine 49.300 m2 fylder Taulov Dry Port pænt i Fredericias landskab. Arealet svarer til cirka syv fodboldbaner, og det gør det nye logistikcenter med hele 24 haller til en af Danmarks største af sin slags.

Fotokredit Taulov Dry Port AS (4)

For bygherren har både stordriftspotentialet og den fysiske placering midt i Danmark – og endda tæt på en dynamisk havn – været klare aktiver bag projektet. Men de kommercielle og logistiske hensyn står bestemt ikke alene. Miljø og bæredygtighed har nemlig også været vigtige parametre, da byggeriet skulle planlægges.

– For os er der masser af fordele ved at tage et grønt valg. Det er blandt andet med til at understøtte kundernes og investorernes CSR-profil, og derfor er det også noget, der ligger os på hjerte – og noget vi har tænkt ind i investeringerne fra start, siger Niels Christiansen, General Manager of Sales and Business, Taulov Dry Port.

Altid tagpap til industri
Der er stadigvæk godt gang i kranerne på byggepladsen, hvor entreprisen er lagt i hænderne på DS Flexhal. Projektchef Asbjørn Henriksen tager os med på en fremvisning på taget, som er udført som et traditionelt industritag, men med et lidt usædvanligt valg af tagmateriale, som understøtter bygherrens ønske om en grøn profil.

– Vi vælger altid tagpap til industribyggerier, fordi materialet er meget robust, når vi skal lave de forskellige trin i byggeprocessen. Men lige netop her har vi valgt den hvide NOXOUT tagpap, fordi det er et miljøvenligt og bæredygtigt materiale, der styrker byggeriets grønne profil, fortæller han.

Mindsker behovet for køling
NOXOUT-pappens skifer er belagt med titandioxid, og belægningen fungerer som en katalysator, der reducerer mængden af NOx-partikler i luften. NOx-partiklerne stammer fra blandt andet olieforbrænding og dieselmotorer og er skadelige for mennesker og miljø. Solens UV-stråling nedbryder naturligt en del af de farlige partikler, men den særlige belægning på NOXOUT sætter ekstra fart på processen.

Den særlige tagpap rummer også en anden miljømæssige fordel. Tagpappen er nemlig hvid, og derfor bliver tagoverfladen knap så varm, når solen står på. Det betyder konkret, at temperaturen i bygningen bliver 3-5 grader lavere end ved brug af normal tagpap, siger Asbjørn Henriksen.

- Det kan have stor betydning, hvis man opbevarer sarte materialer som chokolade. Med den hvide tagpap får man en gratis reduktion af temperaturen. Derfor anvender vi den også i stor stil på alle vores kontorbyggerier, fordi den mindsker behovet for køling, fremhæver Asbjørn Henriksen.

Renere luft til gavn for mennesker og miljø

Et NOXOUT-tag på 1.000 m2 neutraliserer hvert år NOx-partikler svarende til 175.000 km kørsel i benzinbil. Materialet er derfor et godt bud på en god miljøvenlig løsning, når en bygherre ønsker en vedvarende miljøeffekt. Og ifølge Susanne Højholt, udviklingschef hos Phønix Tag Materialer, går efterspørgslen på bæredygtige byggerier kun en vej: op.

- Ved at vælge denne type tagpap tager man som bygherre et miljøansvar. Og netop når man har et logistikcenter, hvor der er meget biltransport, og samtidig har så store tagflader, giver det rigtig god mening, at man ved hjælp af taget kan være med til at nedbryde lastbilernes skadelige NOx-partikler, konkluderer hun.

Fakta

Byggeriets parter:
Bygherre: Taulov Dry Port A/S
Arkitekt: ak83 arkitekter
Rådgivende Ingeniør: Vognsen. Rådgivende Ingeniører A/S
Entreprenør: DS Flexhal 
Tagdækker: Hetag Tagdækning Syd

Se flere fotos under referencer

Artikler og viden

Faglige artikler, interviews og videoer med eksperter om bæredygtighed, projektering, montage, levetid, arkitektur, cases m.m.

IMG 1527

Alger på byggematerialer: Hvordan gør man?

Mos og alger er et æstetisk problem på byggematerialer, flisebelægninger og lignende, fordi den grønne farve misklæder bygninger og andre konstruktioners synlige overflader.

Alger på byggematerialer. Hvordan gør man?
expand_less