Svanehusene - svanemærket kvalitetsbyggeri

Betydning for valg af materialer, bygningens design og ikke mindst byggeprocessen

Svanehusene i Irmabyen i Rødovre er et af de første etagebyggerier herhjemme, der kan smykke sig med Svanemærket. Det har betydning både for valget af materialer, bygningens design og ikke mindst byggeprocessen. Det fortæller henholdsvis arkitekten og rådgiveren bag Svanehusene om i dette interview. 

Svanehuset 12 Svanemærket Byggeri Tagpap
”Fordi vi har planlagt byggeriet i detaljer fra starten, glider selve byggeriet faktisk meget mere smidigt end normalt.” - Nicki Sturm Kristensen fra Ingeniørgruppen AS.

De, der kender varesortimentet i COOPs Irma-butikker, vil nikke genkendende til det store udvalg af svanemærkede produkter på hylderne. Af samme grund var det helt på sin plads, da PKA besluttede, at pensionsselskabets nye etageejendom i Irmabyen i Rødovre skulle have Svanemærket.

-  Da projektet begyndte i 2016, var der ikke mange erfaringer herhjemme med at bygge svanemærket. PKA havde dog taget det første skridt med byggeriet af lejeboliger i Hillerød under navnet The Hill. Vi har et godt samarbejde med OXDAL A/S, der sammen med PKA er bygherre på projektet, og vi var med på holdet, da beslutningen blev truffet om at få svanemærket byggeriet, fortæller Nicki Sturm Kristensen fra Ingeniørgruppen AS, der var rådgiver på Svanehusene.

Irmabyen er et nyt kvarter i Rødovre ved København. Kvarteret ligger, som navnet antyder, der hvor dagligvarekædens hovedkvarter lå i gamle dage.

Det velforberedte byggeri
At bygge svanemærket byggeri indebærer en lang række krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter. Det vil sige krav til alt fra maling og fugemasser til isolering, dampspærre og gulve. Og det kan godt være en udfordring, forklarer Nicki Sturm Kristensen:

- Den største forskel ved at bygge Svanemærket er, at vi skal bruge flere kræfter tidligt i byggeprocessen. Vi skal have styr på vores valg af byggematerialer og have indhentet dokumentation fra leverandørerne. De leverandører, der ikke allerede har listet deres produkter i byggevaredatabasen for Svanemærket byggeri, skal kontaktes, så de kan indsende bilag, siger han.

Men de ekstra ressourcer, som er nødvendige tidligt i byggeprocessen, er langt fra spildt, tilføjer han:

- Fordi vi har planlagt byggeriet i detaljer fra starten, glider selve byggeriet faktisk meget mere smidigt end normalt, siger han.

Klar til livscyklus-tænkning?
Svanehusene i Irmabyen er et gedigent etagebyggeri i mursten. Facaden er i udgangspunktet harmonisk, men Christian N. Brevadt og kollegerne fra Vilhelm Lauritzen Arkitekter har med forskudte vinduesplaceringer, relieffer og tilbagetrækninger i murværket alligevel fået spil ind i facaden.

Taget er fladt og afvandet indad, så bygningen fremstår uden synlige nedløbsrør. Derfor faldt valget hurtigt på tagpap for at kunne virkeliggøre designet.

Et svanemærket byggeri er både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal bo eller opholde sig i det. Det lever nemlig op til skrappe krav i hele livscyklus, dvs. krav til både materialer, byggeprocessen, brugsfasen samt affalds- og recirkuleringsfasen. Det betyder, at byggeriet bl.a. er kendetegnet ved lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol og materiale-logbog samt god kvalitet.

Fakta

Svanehusene består af 81 lejelejligheder.

Beliggenhed: Kaffevej 8 i Irmabyen, 2620 Rødovre

Udført: 2018

Bygherre: PKA

Totalentreprenør: OXDAL A/S

Rådgiver: Ingeniørgruppen AS

Arkitekt: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

TagdækkerSønderjyllands Tagdækning A/S


Se produkter, der er registreret i databasen for byggeprodukter, som kan indgå i Svanemærket byggeri www.Nordic-ecolabel.org

Artikler og viden

Faglige artikler, interviews og videoer med eksperter om bæredygtighed, projektering, montage, levetid, arkitektur, cases m.m.

IMG 1527

Alger på byggematerialer: Hvordan gør man?

Mos og alger er et æstetisk problem på byggematerialer, flisebelægninger og lignende, fordi den grønne farve misklæder bygninger og andre konstruktioners synlige overflader.

Alger på byggematerialer. Hvordan gør man?
expand_less