SÅDAN BLEV NYE SERVICESTATIONER TIL EN OPLEVELSE

Med to nye servicestationer ved Silkeborgmotorvejen har Q8 formået at skabe en oplevelse for bilister og andre trafikanter. Bag stationernes unikke udtryk ligger en vision om at tilpasse byggeriet med en iøjnefaldende tagløsning til landskabet samt en række utraditionelle materialevalg. Det fortæller henholdsvis Q8 og entreprenøren bag byggeriet om.   

Hånden på hjertet: Hvor mange servicestationer kan du sådan rigtig huske at have været på? Måske er der nogle få mindeværdige fra ferierejser, men herhjemme er der nok ikke mange ud over din stam-station, der har påkaldt sig opmærksomhed.

Netop af den grund er de to nye Q8-servicestationer ved Silkeborg-motorvejen så bemærkelsesværdige.

- Vi har i Q8 et ønske om, at vores servicestationer skal være noget særligt. I gamle dage i servicestationernes barndom gjorde man meget ud af dem, og de var nærmest nogle små ikoner. Det vil vi gerne tilbage til, siger Morten Uttrup, der er teknisk chef i Q8.

Af samme grund var valget for Q8 nemt, da firmaet i 2016 skulle vælge det arkitektfirma, der skulle stå for Q8’s tilbud på Vejdirektoratets udbud af servicestationer.  

- Vi valgte arkitektfirmaet Snøhetta på grund af deres spektakulære løsning, der tager udgangspunkt i det morænelandskab, der er i området. Det er istidslandskaberne, der giver inspirationen til den måde, som servicestationerne er formet på, siger Morten Uttrup.

Seervicestation PTM Flot Design
Teknisk chef i Q8, Morten Uttrup, vil gerne tilbage til servicestationernernes barndom da man gjorde meget ud af arkitekturen. 

En vindende løsning

Og løsningen slog også benene væk under Vejdirektoratet, der tildelte Q8 opgaven med at bygge og drive de to servicestationer på hver sin side af motorvejen.

Kontrakten med Vejdirektoratet kom i hus i juni 2017, hvorefter Q8 gik i gang med at finde hovedentreprenør til opgaven. Her faldt valget på Raunstrup, og efter kontraktindgåelse kunne byggeriet begynde i foråret 2018, og godt et år senere kunne stationerne slå dørene op for gæster.

– Allerede når man kører ind, er stationerne noget særligt. Kunderne bliver modtaget af et højt tag på forpladsen, og i butikken har man et dobbelthøjt rum, der åbner sig ud mod pladsen, fortæller Morten Uttrup.

Servicestation af træ

Netop taget er en stor del af nøglen til stationernes spektakulære udseende, forklarer Carsten Mikkelsen, der er direktør for byggeri i Raunstrup, der var hovedentreprenør på byggeriet:

-  Bygningens hovedkonstruktion er udført i stål, mens undertaget er bygget med CLT-elementer understøttet af limtræsbjælker, forklarer han.

CLT-elementer er krydslaminerede plader i massivt træ, der ofte bruges i etagebyggeri i udlandet, men stadigvæk er relativt nyt i dansk byggeri.

- Det er en utraditionel løsning at bruge træ på en servicestation, og det har været lidt udfordrende at få myndighedernes accept af det. I Danmark siger man traditionelt, at når noget er af træ, er det brandfarligt. Men det er noget pjat. Der er ikke en begrundet større risiko, siger Morten Uttrup fra Q8 og understreger, at CLT-konstruktionen opfylder alle tekniske krav til statik og brandsikring.

Rappe fingre til tagdækning

Bilisterne, der ankommer til stationerne for at tanke, kan altså kigge op i træloft, men det er mindst lige så interessant, hvad der foregår ovenpå taget. Her tjener det skrånende tag flere formål – dels forsinker sedum-taget nedsivning af regnvand, og dels rummer taget også en legeplads til børn og motionsredskaber til voksne. For slet ikke at tale om et solcelleanlæg, der forsyner servicestationen.

- Her var en varmt tags-løsning med tagpap det helt oplagte valg, forklarer Carsten Mikkelsen fra Raunstrup. Han fortæller, at løsningen satte tagdækkerne på prøve, fordi tagpappet skulle hurtigt på, når CLT-elementerne var på plads, for at træet ikke skulle stå og blive vådt.

- Det krævede koordinering mellem stålmontører, tagdækkere og os selv, der stod for monteringen af CLT-elementerne, siger han, men tilføjer, at når først tagdækningen er på plads, er CLT-taget godt beskyttet ovenfra mange år frem i tiden.  

Solcelleanlægget, der ligger plant med taget og ikke kan ses fra jorden, krævede også omhyggeligt arbejde på grund af gennembrydningerne.

En attraktion i sig selv

Som man kan høre, går der også en fortælling om bæredygtighed gennem byggeriet af de to servicestationer. Både i valget af materialer som træ og stål, men også bygningernes energiforbrug med solcelleanlæg på taget og klimatilpasning ved hjælp af sedum på taget. Og så er der den sociale bæredygtighed – at stationerne også er indbydende rammer for gæsterne:

 - Ikke mindst med legepladserne på taget og de gode indendørs og udendørs faciliteter bliver servicestationerne en destination i sig selv. Man tager familien med på servicestationen bare for at få en god oplevelse, siger Morten Uttrup.

Q8 Tagterasse 5
”I gamle dage i servicestationernes barndom gjorde man meget ud af dem, og de var nærmest nogle små ikoner. Det vil vi gerne tilbage til”. Morten Uttrup, teknisk chef i Q8.

Bygherre: Q8
Hovedentreprenør: Raunstrup A/S
Rådgiver: Søren Jensen Rådgivende Ingeniører A/S
Arkitekt: Snøhetta
Tagdækker: Viika A/S

Tagkanalen - videoer

Brandkrav i tagkonstruktioner
play_circle 2:33

Brandkrav i tagkonstruktioner (38)

Når vi taler om brandkrav til tagkonstruktioner, er der grundlæggende tre ting, du bør være særligt opmærksom på i øjeblikket. I denne video fortæller civilingeniør og indehaver af Bunchs Bygningsfysik, Tommy Bunch-Nielsen, mere om fokusområderne, og hvorfor det er vigtigt netop nu.

Brandkrav i tagkonstruktioner
SBi-anvisninger
play_circle 1:49

SBi-anvisninger (37)

Hvis du er i tvivl om, hvordan du undgår fugtproblemer i dine byggeplaner, bør du tage et kig i de opdaterede SBi-anvisninger. Se med her, hvor seniorforsker og civilingeniør Erik Brandt forklarer mere om anvisningerne, og hvad du bør gøre.

SBi-anvisninger
De nye klimakrav
play_circle 1:27

De nye klimakrav (36)

Du vil her få viden om hvad ændringen i bygningsreglementet har af betydning for nybyg og samtidig få gode råd til, hvordan du bedst implementerer de nye krav.

De nye klimakrav
Nødafløb
play_circle 1:01

Nødafløb (35)

Få et indblik i, hvad det er særlig vigtigt at være opmærksom på, når man skal dimensionere nødafløb.

Nødafløb
Installationer
play_circle 2:06

Installationer (34)

Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lavhældningstage med tekniske installationer som for eksempel ovenlysvinduer, hætter eller ventilationskanaler?

Installationer
Lufttæthed
play_circle 1:37

Lufttæthed (33)

Lufttætte bygninger er mere energieffektive, har bedre indeklima og mindre risiko for fugtskader. Men hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lufttæt byggeri?

Lufttæthed
Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl
play_circle 2:07

Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl (32)

Hvordan sikrer du et byggeri uden fugtskader? Her får du tre byggesagkyndiges bedste bud på fejl, du for alt i verden skal undgå, når du projekterer tag.

Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl
EPD'er: Dokumentation for livscyklussen
play_circle 1:32

EPD'er: Dokumentation for livscyklussen (28)

Bliv klog på hvad en EPD (Environmental Product Declaration) er. Følg med, når Dorthe L. Hartung gør dig klogere på området på under 2 minutter, kan du nu

EPD'er: Dokumentation for livscyklussen
Lavhældningstage
play_circle 2:01

Lavhældningstage (27)

De bedste råd til projektering af flade tage uden de klassiske fejl

Lavhældningstage
Ventilerede tage
play_circle 5:30

Ventilerede tage (26)

Sådan sikrer du bygherren det bedste resultat i forbindelse med ventilerede tage.

Ventilerede tage
Skimmelsvamp
play_circle 12:18

Skimmelsvamp (25)

De bedste råd til materialevalg, der mindsker risikoen for skimmelsvamp i tagkonstruktionen

Skimmelsvamp
Hældningstag
play_circle 1:39

Hældningstag (24)

Erik Brandt deler den nyeste viden om renovering af hældningstage

Hældningstag
Parkeringsdæk
play_circle 12:18

Parkeringsdæk (23)

Sådan projekterer du parkeringsdæk - gode råd fraTechnical & Legal manager i Nordic Waterproofing, Torben Bjørndahl

Parkeringsdæk
Grønne tage - Jonas Kolbe
play_circle 1:33

Grønne tage - Jonas Kolbe (22)

Jonas Kolbe giver sine bedste råd til projektering af grønne tage uden de klassiske fejl

Grønne tage - Jonas Kolbe
Tagterrassen
play_circle 2:08

Tagterrassen (21)

Du skal særligt huske tre ting, når du projekterer tagterrasser. Se med her.

Tagterrassen
Tankefuld II
play_circle 5:25

Tankefuld II (20)

En smidig byggeproces og populære boliger. Sådan lyder nogle af de positive konklusioner for Fyns Almennyttige Boligselskab, som har opført 44 boliger i den bæredygtige bydel Tankefuld ved Svendborg. Få et indblik i bygherrens erfaringer her.

Tankefuld II
Netto
play_circle 5:08

Netto (19)

Lars Storm Thomsen, fortæller om visioner og krav, når man DGNB-certificerer. Han løfter også sløret for de store energigevinster, byggeriet indtil videre har opnået.

Netto
Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft
play_circle 5:01

Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft (18)

Vi ser nærmere på oplevelsesparken Naturkraft, og hører om anlæggets særlige byggetekniske udfordringer og kompleksibilitet

Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft
Brandkrav for tagpap
play_circle 8:58

Brandkrav for tagpap (17)

Manglende kendskab til reglerne for brandsikkert tagpaptag er en stor udfordring hos arkitekter, entreprenører og ingeniører. Konsekvensen kan i værste fald være ulovlige bygninger, som man må udskifte tagdækningen på.

Brandkrav for tagpap
Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen
play_circle 9:46

Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen (16)

Undertaget skal sammen med tagbelægningen beskytte mod indtrængende fugt. Hvis undertaget ikke er udført korrekt, kan det give store byggetekniske problemer. I dette afsnit af Tagkanalen guider fugt- og byggeeksperten Søren Blumensaat Pedersen dig til valg af det rigtige undertag.

Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen
Svanemærkede byggerier - Havglimt
play_circle 7:28

Svanemærkede byggerier - Havglimt (15)

Godkendte produkter giver kortere vej til Svanemærket byggeri. Se mere i 15. afsnit på Tagkanalen

Svanemærkede byggerier - Havglimt
NOXOUT tagpap - Taulov Dryport
play_circle 6:55

NOXOUT tagpap - Taulov Dryport (14)

Besøg Taulov Dry Port og hør, hvordan valg af byggematerialer kan bidrage til et renere miljø

NOXOUT tagpap - Taulov Dryport
5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap
play_circle 13:19

5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap (12)

Læs om de fem projekteringsfejl, arkitekter og tekniske rådgivere ofte begår, når de projekterer med tagpap. Fejl, som kan blive en bekostelig affære, men som kan undgås, hvis man følger simple anvisninger.

5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap
DGNB og materialeproducenter
play_circle 7:07

DGNB og materialeproducenter (11)

Let at finde data om tagpaps bidrag til bæredygtigt byggeri

DGNB og materialeproducenter
Overvejelser inden et DGNB-projekt
play_circle 9:00

Overvejelser inden et DGNB-projekt (10)

Bæredygtighed er et varmt emne i byggebranchen. Nogle gange er det varm luft, desværre

Overvejelser inden et DGNB-projekt
Om DGNB
play_circle 5:26

Om DGNB (9)

Andreas Linnet fra Rambøll giver konkrete råd til, hvordan bygherrer kan arbejde med DGNB

Om DGNB
Tagpaps holdbarhed i det danske klima
play_circle 10:46

Tagpaps holdbarhed i det danske klima (8)

Hvad skal bygherre og rådgiver være opmærksom på, når det gælder tagpap i det danske klima.

Tagpaps holdbarhed i det danske klima
Grønne tage
play_circle 13:23

Grønne tage (7)

Hvordan projekterer du et grøn tag, så det bliver tæt og opnår lang levetid?

Grønne tage
Tagterrasser
play_circle 17:28

Tagterrasser (6)

Undgå de hyppigste fejl når du projekterer tagterrasser med høje til konstruktion og projektering

Tagterrasser
Tre spændende løsninger til den 5. facade
play_circle 15:34

Tre spændende løsninger til den 5. facade (3)

Hvordan tagpap gør det muligt at udfordre traditionelle tagkonstruktioner for bygherren og rådgiveren

Tre spændende løsninger til den 5. facade
Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne?
play_circle 8:57

Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne? (1)

Hvordan CASA Arkitekter håndterer situationen efter TOR, så de stadig kan projektere sikre tage med tagpap, der holder i over 50 år.

Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne?
expand_less