TAGPAP FRA PHØNIX TAG MATERIALER PRYDER TAGET PÅ SVANEMÆRKET BYGGERI   

Antallet af svanemærkede byggerier i Norden er vokset markant de seneste år. Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser, at antallet er mere end fordoblet på bare to år. Der stilles strenge materialekrav til Svanemærkede byggerier, og dem lever Phønix Tag Materialers tagpap op til.

Et svanemærket byggeri skal leve op til en række krav, som kan give arkitekter og rådgivere udfordringer i byggeprocessen. Blandt andet krav om lavt energiforbrug, et godt indeklima og valg af byggematerialer.

Det overordnede mål med et Svanemærket byggeri er at mindske forbrugets samlede miljøbelastning. På den måde gavner Svanen både mennesker, miljøet og jordens ressourcer. Det gør svanemærkede byggerier til et attraktivt valg for ejendomsinvestorer og de mennesker, der skal bo i bygningerne.

First mover på Svanemærket

Svanehusene i Irmabyen er et af de første etagebyggerier i Danmark, der kan smykke sig med Svanemærket. Rådgiveren bag byggeriet, Nicki Askjær Storm, der er bygningskonstruktør og partner i Ingeniørgruppen AS, giver her indsigt i, hvad det kræver at bygge efter Svanemærket.

– Byggeriets livscyklus og bæredygtighed er i fokus, når man bygger efter Svanemærket. Derfor stilles der strenge krav til materialerne, som skal indgå i byggeprojektet. Særligt er materialernes ophav særdeles vigtigt. Du må for eksempel ikke anvende træ, der stammer fra beskyttede områder eller uberørt skov eller anvende skadelige, kemiske byggeprodukter, fortæller han.

For at bygge efter Svanemærket kræver det, ifølge Nicki Storm, at man går minutiøst til byggeriet. Det er med til at sikre, at alle krav til materialerne overholdes, som Miljømærkningen Danmark i sidste ende skal godkende.

 – Der gælder blandt andet strenge krav til indgående stoffer, som for eksempel fugemasse og maling, der betyder, at materialeleverandørerne skal kunne redegøre for og dokumentere de indgående stoffer. Samtidig stilles der krav til indeklimaet, som skal være 10 procent bedre end det niveau, Bygningsreglementet stiller til andet nybyggeri, siger Nicki Storm og tilføjer:

– Tidligt i processen har vi sammen med arkitekter og developer undersøgt, hvilke materialer vi må bruge og ikke må bruge. I forhold til bygningens design stilles der krav til dagslys, som vi i dette tilfælde har løst ved at indbygge store vinduespartier.

Det er et krav fra Miljømærkning Danmark, at bygherre skal kunne redegøre for brugen af materialer.

Et velforberedt byggeri

Når man vælger at bygge efter Svanemærket, er der ifølge Nicki Storm tale om et velforberedt byggeri.

– Fra start til slut skal der holdes nøje øje med processen. Om de udførende – det vil sige bygherre, håndværkere, malere med mere – anvender produkter og materialer, der lever op til Svanens krav. Derfor går man tidligt ind og screener materialerne for at sikre, at de lever op til kravene, siger han.

Selvom Ingeniørgruppen AS er meget tilfreds med byggeriet, har det ifølge Nicki Storm været en udfordring at bygge efter Svanemærket.

– Svanehusene er blandt de første svanemærkede byggerier i Danmark, og derfor kunne vi ikke trække på erfaringer fra andre byggeprojekter. Fremadrettet bliver det dog langt nemmere at bygge efter Svanemærket, da der allerede nu er sket en udvikling indenfor området. Blandt andet har Miljømærkning Danmark oprettet en database over godkendte materialer, så man let kan tjekke, hvilke materialer der lever op til kravene, fortæller han.

Alle skal involveres

Ifølge Nicki er det vigtigt, at alle omkring byggeprojektet – fra arkitekter til materialeleverandør – fra start ved, hvad det indebærer at bygge efter Svanemærket, og de involveres tæt i processen.

– Det kræver lang mere sparring og inddragelse at bygge et Svanemærket byggeri. Når det er sagt, betyder det omvendt, at man er mere velforberedt, og derfor bliver der skabt et bedre flow i byggeprocessen, siger han.

 

Tagpap på husets femte facade

På husets femte facade – taget – har man valgt at anvende tagpap. Det har de gjort af to årsager:

– Dels har vi valgt tagpap på grund af bygningens geometri og udformning. Tagpap er et fleksibelt og slidstærkt materiale, som sikrer et tæt tag. Og dels har vi valgt tagpap, fordi det som underlag giver en række muligheder efterfølgende for at etablere rekreative områder på taget, solceller og tagterrasser.

Phønix Tag Materialers produkter er optaget i Byggevaredatasbasen for produkter, der kan anvendes i Svanemærket byggeri, og derfor faldt valget netop på Phønix Tag Materialer.

– Samarbejdet med leverandørerne er utrolig vigtigt, for jo før vi har materialernes dokumentation på på plads, des hurtigere kan vi komme videre i processen. Da vi henvendte os til Phønix Tag Materiale responderede de hurtigt med den nødvendige dokumentation, der viste, at tagpappen levede op til Svanens krav, siger Nicki Storm.

Se mere i dette afsnit af Tagkanalen, hvor vi besøger Svanehusene, og Nicki Storm fortæller om byggeprocessen her.

Tagkanalen - videoer

Brandkrav i tagkonstruktioner
play_circle 2:33

Brandkrav i tagkonstruktioner (38)

Når vi taler om brandkrav til tagkonstruktioner, er der grundlæggende tre ting, du bør være særligt opmærksom på i øjeblikket. I denne video fortæller civilingeniør og indehaver af Bunchs Bygningsfysik, Tommy Bunch-Nielsen, mere om fokusområderne, og hvorfor det er vigtigt netop nu.

Brandkrav i tagkonstruktioner
SBi-anvisninger
play_circle 1:49

SBi-anvisninger (37)

Hvis du er i tvivl om, hvordan du undgår fugtproblemer i dine byggeplaner, bør du tage et kig i de opdaterede SBi-anvisninger. Se med her, hvor seniorforsker og civilingeniør Erik Brandt forklarer mere om anvisningerne, og hvad du bør gøre.

SBi-anvisninger
De nye klimakrav
play_circle 1:27

De nye klimakrav (36)

Du vil her få viden om hvad ændringen i bygningsreglementet har af betydning for nybyg og samtidig få gode råd til, hvordan du bedst implementerer de nye krav.

De nye klimakrav
Nødafløb
play_circle 1:01

Nødafløb (35)

Få et indblik i, hvad det er særlig vigtigt at være opmærksom på, når man skal dimensionere nødafløb.

Nødafløb
Installationer
play_circle 2:06

Installationer (34)

Hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lavhældningstage med tekniske installationer som for eksempel ovenlysvinduer, hætter eller ventilationskanaler?

Installationer
Lufttæthed
play_circle 1:37

Lufttæthed (33)

Lufttætte bygninger er mere energieffektive, har bedre indeklima og mindre risiko for fugtskader. Men hvad skal du være særligt opmærksom på, når du projekterer lufttæt byggeri?

Lufttæthed
Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl
play_circle 2:07

Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl (32)

Hvordan sikrer du et byggeri uden fugtskader? Her får du tre byggesagkyndiges bedste bud på fejl, du for alt i verden skal undgå, når du projekterer tag.

Den byggesagkyndiges 3 typiske fejl
EPD'er: Dokumentation for livscyklussen
play_circle 1:32

EPD'er: Dokumentation for livscyklussen (28)

Bliv klog på hvad en EPD (Environmental Product Declaration) er. Følg med, når Dorthe L. Hartung gør dig klogere på området på under 2 minutter, kan du nu

EPD'er: Dokumentation for livscyklussen
Lavhældningstage
play_circle 2:01

Lavhældningstage (27)

De bedste råd til projektering af flade tage uden de klassiske fejl

Lavhældningstage
Ventilerede tage
play_circle 5:30

Ventilerede tage (26)

Sådan sikrer du bygherren det bedste resultat i forbindelse med ventilerede tage.

Ventilerede tage
Skimmelsvamp
play_circle 12:18

Skimmelsvamp (25)

De bedste råd til materialevalg, der mindsker risikoen for skimmelsvamp i tagkonstruktionen

Skimmelsvamp
Hældningstag
play_circle 1:39

Hældningstag (24)

Erik Brandt deler den nyeste viden om renovering af hældningstage

Hældningstag
Parkeringsdæk
play_circle 12:18

Parkeringsdæk (23)

Sådan projekterer du parkeringsdæk - gode råd fraTechnical & Legal manager i Nordic Waterproofing, Torben Bjørndahl

Parkeringsdæk
Grønne tage - Jonas Kolbe
play_circle 1:33

Grønne tage - Jonas Kolbe (22)

Jonas Kolbe giver sine bedste råd til projektering af grønne tage uden de klassiske fejl

Grønne tage - Jonas Kolbe
Tagterrassen
play_circle 2:08

Tagterrassen (21)

Du skal særligt huske tre ting, når du projekterer tagterrasser. Se med her.

Tagterrassen
Tankefuld II
play_circle 5:25

Tankefuld II (20)

En smidig byggeproces og populære boliger. Sådan lyder nogle af de positive konklusioner for Fyns Almennyttige Boligselskab, som har opført 44 boliger i den bæredygtige bydel Tankefuld ved Svendborg. Få et indblik i bygherrens erfaringer her.

Tankefuld II
Netto
play_circle 5:08

Netto (19)

Lars Storm Thomsen, fortæller om visioner og krav, når man DGNB-certificerer. Han løfter også sløret for de store energigevinster, byggeriet indtil videre har opnået.

Netto
Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft
play_circle 5:01

Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft (18)

Vi ser nærmere på oplevelsesparken Naturkraft, og hører om anlæggets særlige byggetekniske udfordringer og kompleksibilitet

Natur og byggeri smelter sammen - Naturkraft
Brandkrav for tagpap
play_circle 8:58

Brandkrav for tagpap (17)

Manglende kendskab til reglerne for brandsikkert tagpaptag er en stor udfordring hos arkitekter, entreprenører og ingeniører. Konsekvensen kan i værste fald være ulovlige bygninger, som man må udskifte tagdækningen på.

Brandkrav for tagpap
Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen
play_circle 9:46

Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen (16)

Undertaget skal sammen med tagbelægningen beskytte mod indtrængende fugt. Hvis undertaget ikke er udført korrekt, kan det give store byggetekniske problemer. I dette afsnit af Tagkanalen guider fugt- og byggeeksperten Søren Blumensaat Pedersen dig til valg af det rigtige undertag.

Vælg et sikkert undertag, så du undgår skader i tagkonstruktionen
Svanemærkede byggerier - Havglimt
play_circle 7:28

Svanemærkede byggerier - Havglimt (15)

Godkendte produkter giver kortere vej til Svanemærket byggeri. Se mere i 15. afsnit på Tagkanalen

Svanemærkede byggerier - Havglimt
NOXOUT tagpap - Taulov Dryport
play_circle 6:55

NOXOUT tagpap - Taulov Dryport (14)

Besøg Taulov Dry Port og hør, hvordan valg af byggematerialer kan bidrage til et renere miljø

NOXOUT tagpap - Taulov Dryport
5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap
play_circle 13:19

5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap (12)

Læs om de fem projekteringsfejl, arkitekter og tekniske rådgivere ofte begår, når de projekterer med tagpap. Fejl, som kan blive en bekostelig affære, men som kan undgås, hvis man følger simple anvisninger.

5 faldgruber, du skal undgå, når du projekterer med tagpap
DGNB og materialeproducenter
play_circle 7:07

DGNB og materialeproducenter (11)

Let at finde data om tagpaps bidrag til bæredygtigt byggeri

DGNB og materialeproducenter
Overvejelser inden et DGNB-projekt
play_circle 9:00

Overvejelser inden et DGNB-projekt (10)

Bæredygtighed er et varmt emne i byggebranchen. Nogle gange er det varm luft, desværre

Overvejelser inden et DGNB-projekt
Om DGNB
play_circle 5:26

Om DGNB (9)

Andreas Linnet fra Rambøll giver konkrete råd til, hvordan bygherrer kan arbejde med DGNB

Om DGNB
Tagpaps holdbarhed i det danske klima
play_circle 10:46

Tagpaps holdbarhed i det danske klima (8)

Hvad skal bygherre og rådgiver være opmærksom på, når det gælder tagpap i det danske klima.

Tagpaps holdbarhed i det danske klima
Grønne tage
play_circle 13:23

Grønne tage (7)

Hvordan projekterer du et grøn tag, så det bliver tæt og opnår lang levetid?

Grønne tage
Tagterrasser
play_circle 17:28

Tagterrasser (6)

Undgå de hyppigste fejl når du projekterer tagterrasser med høje til konstruktion og projektering

Tagterrasser
Tre spændende løsninger til den 5. facade
play_circle 15:34

Tre spændende løsninger til den 5. facade (3)

Hvordan tagpap gør det muligt at udfordre traditionelle tagkonstruktioner for bygherren og rådgiveren

Tre spændende løsninger til den 5. facade
Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne?
play_circle 8:57

Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne? (1)

Hvordan CASA Arkitekter håndterer situationen efter TOR, så de stadig kan projektere sikre tage med tagpap, der holder i over 50 år.

Hvad gør du efter ophævelsen af TOR-anvisningerne?
expand_less